Este necesară autorizația de construire a unui gard cu sau fără fundație?

După ce ți-ai achiziționat terenul, sau ai intrat în posesia acestuia în urma unei moșteniri, prima investiție serioasă la care te gândești este să construiești pe terenul tău un gard, astfel încât limita ta de proprietate să nu poată fi accesată de către vecini, persoane străine, animale, etc.

Astfel, te gândești să comanzi imediat materialele de construcție necesare, să suni o echipă de muncitori și să începi de îndată construcția gardului.

Surprize, surprize, deoarece intervine Legea 50/1991

Nu te grăbi să faci acești pași, deoarece conform Legii 50/1991, este nevoie de o autorizație de construire pentru gard, mai puțin în situația în care reparațiile la acesta nu modifică structura de rezistenţă sau arhitectura construcţiei.

Deci, dacă te aflii în situația în care vrei doar să renovezi un gard deja existent, fără a îi modifica structura de rezistență existentă, atunci poți să îl renovezi fără autorizație de construire. Însă, dacă dorești să îți faci un gard nou cu fundație, atunci te aflii sub incidența legii și ai nevoie de autorizație de construire.

Care este primul pas pentru obținerea autorizației?

Primul pas pe care echipa noastră îl consideră prioritar atunci când vine vorba de construcția unui gard îl reprezintă ridicarea topografică, pentru a evita suprapunerile de proprietăți sau construirea pe o altă poziție decât cea corectă. Despre această ridicare topografică, ți-am scris în articolul “Ce este ridicarea topografică și când ai nevoie de ea?”.

Îți recomandăm să realizezi această ridicare topografică cu o echipa de ingineri geodezi autorizați să realizeze astfel de lucrări, iar dacă ai nevoie de ajutor, echipa noastră îți stă la dispoziție 24/24.

Dacă vrei să consulți reglementările care stau la baza obligației de a avea autorizație de construire, accesează Legea 50/1991. Există, însă, unele modificări pentru care nu este necesară obținerea unei autorizații, enumerate în art. 11 din Legea 50/1991: Se pot executa fără autorizaţie de construire următoarele lucrări care nu modifică structura de rezistenţă şi/sau aspectul arhitectural al construcţiilor: a) reparaţii la împrejmuiri, acoperişuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora şi materialele din care sunt executate.”

Obținerea autorizației de construire a gardului cu fundație.De unde o poți obține și cât costă?

În general, pentru a obține o autorizație de construire ai nevoie de o serie de documente și avize în funcție de specificul construcției. Toate informațiile de care ai nevoie pentru această „aventură” se regăsesc în Certificatul de Urbanism. Dacă dorești să te informezi despre acest certificat, ți-am scris un articol special în care îți prezentăm ce este un certificate de urbanism și detaliile aferente acestuia, în articolul “Ce este certificatul de urbanism și cum se obține acesta?”.

Pentru a obține autorizația de construire a gardului, trebuie să mergi la primăria pe raza căreia se află terenul, și să depui o cerere pentru emiterea autorizației. Alături de acestă cerere, va trebui să depui și următoarele documente:

  • Certificat de urbanism în termen de valabilitate (valabilitatea este de un an de zile de la data emiterii acestuia)
  • Titlul asupra terenului și construcțiilor
  • Avizele care reies din certificatul de urbanism
  • Proiectul de gard pentru executarea acelor lucrări care implică o construcție
  • Documentele care arată faptul că au fost achitate toate taxele
  • Planul de situație și memoriul tehnic

Valabilitatea autorizației de construire

Ai timp 1 an!

Perioada de valabilitate a autorizatiei de construcție a gardului este de 12 luni. Se presupune un termen legal care impune inceperea lucrarilor in termenul dat, de 12 luni calendaristice. In caz contrar, tot procesul este considerat nul si actele depuse nu mai sunt valabile. Asadar, după ce ai obținut autorizația, trebuie să începi construcția gardului în decursul unui an calendaristic.

Sancțiuni

Efectele omisiunii de a obține autorizație de construire, atunci când aceasta este obligatorie pot avea mai multe consecințe negative, cum ar fi: sancțiunea contravențională, desființarea construcțiilor, precum și posibilitatea atragerii unor neînțelegeri cu vecinii, care ar putea intenta o acțiune în instanță.

Așadar, împrejmuirea unui teren fără autorizație de construcție se sancționeaza conform legii cu amendă cuprinsă între 1.000 RON și 100.000 RON și obligativitatea intrării în legalitate într-un termen stabilit prin procesul verbal ori cu obligativitatea demolării gardului.

Echipa noastră de ingineri autorizați îți stă la dispoziţie 24/24 pentru informaţii suplimentare şi eventuale nelămuriri, aşadar nu ezita să ne contactezi!

Poate ești interesat și de:

Este necesară autorizația de construire pentru o casă din containere maritime?

Țepe noi în imobiliare! Atenție la achiziționarea unui teren