Principalele etape în construcția casei: explicațiile cadastristului

Construirea unei case este un plan de viitor care merită toată atenția și implicarea pentru că reprezintă locul în care vei petrece multe momente de bucurie și liniște alături de cei dragi.

De aceea, trebuie să iei în considerare că simpla decizie a construirii casei de vis nu este suficientă. E necesar să te informezi și să înțelegi care sunt etapele esențiale și reglementările legale pentru transformarea acestui vis imobiliar în realitate.

Iată etapele și procedurile esențiale pentru construirea unei case de vis!

Punctul de plecare: măsurători topografice realizate cu acuratețe

Totul poate începe cu alegerea și achiziția terenului potrivit. Din păcate, alegerea terenului pentru construirea casei implică anumite riscuri. Trebuie să ai în vedere că pot exista discrepanțe între suprafața de teren reală și detaliile topografice menționate în actele prezentate de proprietar.

Indiferent de precizările oferite de agentul imobiliar sau chiar de proprietar, cel mai sigur este să te consulți cu un expert cadastrist autorizat.

Dacă măsurătorile topografice nu sunt în concordanță cu realitatea de pe teren, nu vei putea obține autorizația de construire, act care îți permite ridicarea propriu-zisă a imobilului.

Trasarea terenului e condiționată de măsurătorile topografice

După cum ai văzut deja, măsurătorile topografice incorecte îți pot crea destule neplăceri. Una dintre ele se referă și la acțiunea de trasare sau îngrădire a terenului.

De fiecare dată când ne gândim la casa ideală, ne imaginăm un spațiu intim, clar delimitat de vecinătăți și securizat printr-un gard sau zid temeinic construit. Construirea gardului care împrejmuiește și protejează proprietatea se realizează în urma operațiunii de trasare a terenului achiziționat.

Dacă măsurătorile topografice nu sunt realizate cu acuratețe, trasarea sau îngrădirea corectă a terenului este imposibilă. Ține cont că procedura de trasare a terenului este impusă prin lege și este foarte importantă pentru că delimitează corect proprietatea ta de cea a noilor vecini.

O operațiune de trasare a terenului executată de personal specializat te protejează de posibilele conflicte care apar între vecini. Trasarea corectă a limitelor proprietății anulează riscul de a periclita granițele sau de a construi o parte din casă pe proprietatea vecinilor.

Orice operațiune de trasare a terenului se încheie cu un proces verbal de trasare, document care poate fi emis în mod legal doar de un expert cadastrist autorizat.

Prin intermediul procesului verbal de trasare, firma de cadastru contactată își asumă responsabilitatea pentru lucrările executate, fie că este vorba despre trasarea terenului sau indicarea limitelor proprietății.

Cât costă trasarea unui teren?

Vizitează secțiunea SERVICII pentru a vizualiza PREȚURILE și TARIFELE aplicabile.

Cu un pas mai aproape de împlinirea visului: autorizația de construire

Odată ce măsurătorile topografice au fost corect realizate, te poți pregăti cu încredere pentru un alt pas foarte important: autorizația de construire. Autorizația de construire este actul care îți permite să construiești un imobil sau să-l renovezi.

Tot autorizația de construire face posibile planuri ca extinderea, restaurarea, consolidarea, amenajarea sau modernizarea căilor de comunicație.

Pentru a intra în posesia autorizației de construire trebuie să te adresezi, în primă fază, unui proiectant sau arhitect care îți va întocmi documentația necesară. Ulterior, documentația întocmită este înaintată autorităților administrației locale. Printre actele componente ale dosarului necesar obținerii autorizației de construire se enumeră:

  • cererea-tip pentru emiterea autorizației de construire;
  • certificatul de urbanism;
  • copie xerox după certificatul de urbanism și fișele tehnice necesare obținerii avizelor solicitate prin certificatul de urbanism;
  • acordurile, avizele și actul administrativ al autorității pentru protecția mediului, solicitate prin certificatul de urbanism;
  • copie legalizată după actul de proprietate al terenului pe care urmează să fie construit imobilul;
  • actul care dovedește că plata taxei de emitere a autorizației de construire a fost achitată;
  • declarație pe propria răspundere că imobilul nu este obiectul niciunui proces;
  • certificat de atestare fiscală în care este menționată valoarea de impozitare a imobilului;
  • proiectul pentru autorizarea lucrărilor de construire (D.T.A.C.), realizat în conformitate cu prevederile legale;
  • referatul de expertiză tehnică și referatele de verificare în funcție de caz.

Detalii importante: etapa de trasare a locuinței și groapa de excavație

Primul pas important după obținerea autorizației de construire este etapa de trasare a locuinței în teren. Această etapă presupune transpunerea exactă a limitelor geometrice specifice construcției pe suprafața de teren deținută.

La fel de importantă este și trasarea gropii de excavație. Groapa de excavație reprezintă conturul şi adâncimea necesare pentru construirea fundației. Adâncimea gropii de excavație variază în funcție de structura și dimensiunea casei pe care vrei să o construiești.

Pentru realizarea corectă a acestor pași trebuie să apelezi la ajutorul unui topograf specializat. Trasarea incorectă a axelor locuinței duce la amplasarea greșită a imobilului pe suprafața de construire. De altfel, amplasarea greșită atrage consecințe neplăcute pentru că alterează distanțele față de vecinătăți, situație care nu poate genera decât conflicte.

Astfel de erori trebuie neapărat evitate pentru că pot împiedica realizarea recepției când procesul de construire a ajuns la final.

Rolul expertului cadastrist în procesul de construire al casei de vis

După cum ai văzut deja, o casă corect construită, în conformitate cu toate normele în vigoare, necesită o colaborare constantă cu un expert cadastrist. Orice eroare, aparent nesemnificativă, poate atrage consecințe neplăcute pe termen lung.

Poate sunteți interesați și de:

Este necesară autorizația de construire pentru o casă din containere maritime?

Țepe noi în imobiliare! Atenție la achiziționarea unui teren