A venit momentul în care ești interesat de achiziția unui teren pe care dorești să îți construiești o casă, însă dorești să te asiguri că nu vei fi mințit/păcălit de către vânzător.
În ultima perioadă, ne-am întâlnit din ce în ce mai des cu diverse țepe/încercări noi din domeniul imobiliarelor în ceea ce privește achiziția, respectiv vânzarea unui teren. Pentru a evita orice surpriză neplăcută ulterioară, care poate îți va aduce costuri suplimentare, îți recomandăm să ții cont de sfaturile prezentate mai jos, bazate pe experiența noastră.
Achiziția unui teren, fără surprize neplăcute
Înainte de a bate palma cu un proprietar pentru achiziționarea unui teren, te sfătuim să iei legătura cu un topograf, deoarece acesta îți poate oferi o serie de informații utile care să te ajute să iei cele mai bune decizii.

Din experientă, o nouă practică o țepelor pe care echipa noastră le-a întâlnit sunt cele legate de amplasamentul terenul, și dimensiunea reală a acestuia. Astfel, în momentul în care proprietarul terenului îți furnizează documentele care atestă proprietatea, te sfătuim să nu ignori și verificarea fizică a terenului pe care urmează să îl achiziționezi. Vei întreba de ce să mai ai și alte costuri, pe lângă cele notariale, deoarece vrei pur și simplu să faci o achiziție, însă în calitate de topografi cu experiență, vrem să te asiguri în primul rând că terenul este amplasat corect si are dimensiunile reale, așa cum sunt menționate și în documentele pe care proprietarul terenului ți le-a furnizat.
Un plan de amplasament, o încadrare în zonă, o serie de măsurători la fața locului pot face diferența și te pot informa corect asupra situației reale din teren.
Unele persoane sunt de părere că topografii sunt cei care fac doar măsurători de teren, alte persoane consideră că sunt cei care se ocupă de actele pentru intabulare. Topografii sunt persoanele care își desfășoară activitatea atât pe teren, făcând măsurători, cât și la birou, analizând datele măsurate și întocmind hărți și planuri.
Iulian Racea, inginer topograf autorizat – Categoria B, explică de ce etapa de verificare a unui teren este esențială, înainte ca acesta să fie achiziționat: ”Recomandarea mea ar fi că atunci când vrei să achiziţionezi un teren în vederea construirii unui imobil – o casă sau orice altceva – primul pas pe care trebuie să îl faci înainte de a merge la notar este să îi soliciţi proprietarului să obţină un certificat de urbanism de la primăria în raza căruia să află terenul. Al doilea pas îl reprezintă verificarea poziției reale a terenului (trasarea limitei imobilului înscris în cartea funciară) și dimensiunea acestuia prin intermediul unui inginerului topograf autorizat, ce îți va face măsurătorile necesare pentru a te asigura că informațiile pe care vânzătorul ți le-a prezentat sunt conforme cu realitatea. Astfel, cu ajutorul certificatului de urbanism se va stabili în primul rând dacă pe teren se poate construi, iar cu ajutorul inginerului topograf, te vei asigura și de poziția și dimensiunile reale ale terenului.”
Deseori ne-am întâlnit cu situații în care în urma măsurătorilor efectuate asupra unui teren achiziționat, s-a constatat o diferența de suprafață ce a condus la diminuarea suprafeței construibile, la întârzieri sau chiar la imposibilitatea construirii. Conform unei studiu realizat de o agenție imobiliară, un teren mai mic de 200 mp este considerat neconstruibil, deoarece nu se poate obține pentru el Autorizația de Construcție. Pe un astfel de teren vei putea doar să consolidezi o construcție deja existentă.

În plus, conform Hotărârii nr.525 din 27 iunie 1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism , ARTICOLUL 30 Parcelarea, alin.(2) Autorizarea executării parcelărilor, în baza prezentului regulament, este permisă numai dacă pentru fiecare lot în parte se respectă cumulativ următoarele condiţii:
- front la stradă de minimum 8 m pentru clădiri înşiruite şi de minimum 12 m pentru clădiri izolate sau cuplate;
- suprafaţa minimă a parcelei de 150 m2 pentru clădiri înşiruite şi, respectiv, de minimum 200 m2 pentru clădiri amplasate izolat sau cuplate;
- adâncime mai mare sau cel puţin egală cu lăţimea parcelei.
Nu este de neglijat faptul că se prevede o anumită distanţă faţă de imobilele vecine; ai nevoie de o lățime a terenului de cel puțin 12 mp pentru a putea construi casa. Pentru o lățime mai mică vei fi nevoit să construiești casa cu un perete pe hotar – trebuie sa iei în calcul faptul că și zidurile ocupă teren. Poți amplasa casa pe hotar, însă doar dacă ai acordul vecinului, autentificat la notar.
Așa cum am menționat și anterior, cu ajutorul unui inginer topograf autorizat vei putea verifica dacă dimensiunea și forma terenului sunt reale și corespund cu ceea ce este înscris în acte, urmând ca apoi să analizezi ofertele pe care le ai disponibile și să te decizi asupra celei mai corecte dintre acestea. Totodată te sfătuim să te asiguri că poți racorda casa la rețelele de utilități (apă, calaizare, gaze, energie electrică, internet).
Concluzionând, inginerul topograf, este un element important în procesul cumpărării unui teren și sfatul nostru este acela de a contacta un inginer autorizat pentru a diminua orice risc în ceea ce privește posibilele modalități de înșelăciune a unor “vânzători”. Vei spune că orice specialist cere bani, însă gândește-te și la cât te va costa să rezolvi o problemă pe care nu ai luat-o în calcul de la bun început.
Îți stăm la dispoziţie pentru informaţii suplimentare şi eventuale nelămuriri, aşadar nu ezita să ne contactezi!
Poate ești interesat și de:
Ce este certificatul de urbanism și cum se obține acesta

Este necesară autorizația de construire pentru o casă din containere maritime?
