Trasare axe construcție nouă – explicațiile inginerului topograf

După cum știm, în tot procesul de construcție, trebuie să acordăm o atenție deosebită fundației viitoarei locuințe astfel încât la final să ne putem bucura de o construcție durabilă, eficientă dar și specială.

Trasarea axelor unei construcții este primul pas spre realizarea acesteia, fiind de asemenea unul din cei mai importanți pași.

Când vorbim despre trasarea construcției, acest lucru presupune trasarea tuturor elementelor necesare realizării construcției, pornind de la axele construcției care asigură poziționarea corectă în teren a clădirii și a altor elemente a căror execuție depinde de ele, elemente vericale precum stâlpi, pereți, grinzi, de la realizarea acestora din stadiul de fier până la turnarea betonului, și orice alte elemente necesare firmelor de dulgherie sau fierărie pentru executarea corectă a elementelor lucrării deoarece greșelile de execuție vor genera costuri suplimentare pentru îndreptarea lor.

În construcții, atunci când vorbim despre greșeli, poți avea în vedere recalcularea bugetului prin adaos cu min. 30-60% din costul inițial planificat.

Însă, dacă citești acest articol, cu siguranță ești o persoană care se informează înainte de a începe un astfel de proiect și care nu va întâlni astfel de situații, iar din experiența nostră considerăm că este util să se realizeze faptul că în construții toate detaliile fac diferența.

Astfel, atunci când vorbim despre detalii, înainte de a începe proiectarea viitoarei locuințe, te sfătuim să accesezi articolul nostru cu privire la ridicarea topografică necesară atât arhitectului/proiectantului cât și în obținerea autorizației de construcție și a certificatului de urbanism.

După ce ai obținut autorizația de construcție, primul pas în construcția casei este trasarea fundației. Acest pas se efectuează pe baza planului de trasarea primit de la arhitect, după fixarea poziției construcției pe amplasamentul proiectat, folosind metode topografice inginerești.

Tot ce tu trebuie să faci este să îți găsești o echipă de ingineri topografi autorizați ce utilizează aparatură de specialitate verificată metrologic (aici echipa noastră îți stă la dispoziție) cărora le vei transmite planul primit de la arhitect.

După stabilirea datei de trasare a construcției , marcarea axelor se face fie prin amplasarea de borne vizibile pe toată durata execuției construcției, fie prin materializarea de puncte ce aparțin axelor pe împrejmuirile proiectate și executate în acest scop.

Bine de știut: Mulțumită inginerilor geodezi din echipă și a aparaturii de ultimă generație utilizată (marca Leica) trasarea axelor unei construcții este realizată în max 24h de cănd am fost contactați, si de cele mai multe ori în aceeași zi.

Pentru a descrie totalitatea aspectelor de care trebuie să ții cont atunci când începi șă construiești, echipa noastră ți-a pregătit aici un articol dedicat acestei etape.

Prin urmare, sumarizăm punctele esențiale de care trebuie să ții cont atunci când începi să construiești:

  1. Contactează un inginer topograf autorizat pentru a executa ridicarea topografică (îți rămânem la dispoziție 24/24)
  2. Transmite ridicarea topografică arhitectului/proiectantului
  3. Obține autorizația de construcție
  4. Solicită arhitectului/proiectantului planul de situație în format digital
  5. Contactează un inginer topograf autorizat pentru marcarea în teren a detaliilor construcției conform planului realizat de proiectant/arhitect
  6. La final, trimite-ne o poză cu noua ta locuință de vis și nu uita că ne poți scrie/suna ori de câte ori întâmpini noi provocări.

Pentru vizulizarea prețurilor aferente serviciilor topografice, te rugăm să accesezi link-ul de aici, secțiunea Servicii & Prețuri.

Spor la construit,

Echipa Rcad Topo-Survey